Jag arbetar framförallt med två tekniker: stengods (framförallt kakel/nischer och trädgårdskonst) och RAKU (framförallt konst). Du kan hälsa på och köpa direkt i min verkstad eller så kan du beställa. Raku - härrör från det ideogram som betyder njutning, behag, glädje, lätthet.

Raku är en traditionell Japansk keramik som används i te-ceremoniernas föremål en tradition med ursprung i 1500. Raku är en keramisk process i dramatiskt samspel med de fyra elementen; jord, eld, vatten och luft. Sprickor, krackeleringar och mistor i glasyren anses inte som något fel utan tecken på liv och mänsklighet, en skönhet i nära samspel med naturen. Skönhet betydde inte alltid fulländning, utan också ögats fullbordan av det ofullkomliga – en filosofi i Zenbuddistisk anda och dess dyrkan av natur och äkta ursprunglighet.

Rakubränningen sker utomhus i en vedeldad ugn. Föremålen ställs direkt in i den heta ugnen och det rödglödande godset tas ut fortfarande glödande och ”halmkastas”. Då läggs föremålen i eldfängt material som halm, papper, spån eller fårull som får ta eld och därefter så försluts allt så att inget syre kan komma åt föremålen. Därför blir den oglaserade delen av godset svartbränt och de glaserade ytorna får det speciella krackelerade utseendet. Efter en snabb avkylning i vattenbad kan det färdiga resultatet skådas!

Galleri Eldruna
Anette Färjare
RAKU och stengods

Verkstad, beställning
och försäljning:
Östermalmsvägen 1, Trosa

0156-19642
070-3103456
anette@eldrun.se

Jag finns på mässor:

Trädgårdsmässan 2009

Rum & Trädgård 2009

Jag är medlem i: